Innovatief project Telebrink met dorpsbewoners gestart
Bron: eigen nieuwsgaring
In vier Drentse dorpen wordt enthousiast gewerkt aan de vernieuwing van het lokale voorzieningenaanbod met behulp van digitale technieken. Dat gebeurt in het kader van het innovatieve project Telebrink. De website www.telebrink.info die op 1 juni wordt gelanceerd ondersteunt de dorpen daarbij.
In Alteveer/Kerkenveld, Oosteinde, Annerveenschekanaal en Gasselternijveen zijn verenigingen dorpsbelangen, onderwijzend personeel en dorpsbewoners druk bezig met het bedenken van ideeën en plannen om het organiseren van wonen, werken en leven in hun dorp gemakkelijker en plezieriger te maken. In deze dorpen worden momenteel teams gevormd die hiermee aan de slag gaan. Deze teams gaan allereerst na hoe dorpsbewoners met schoolgaande kinderen hun werk en zorg beter kunnen combineren. En ook hoe de ontwikkelingsmogelijkheden voor hun kinderen versterkt kunnen worden met nieuwe voorzieningen en arrangementen. Voor de zomervakantie worden de eerste resultaten bekend.
Deelnemers aan de Telebrink worden gestimuleerd om zelf met plannen en ideeën te komen. Samen met hen worden daar ICT-toepassingen bij gezocht en gerealiseerd. Daardoor kan men in de dorpen zelf het dagelijkse leven gemakkelijker en plezieriger organiseren. Bijvoorbeeld door meer samenwerking tussen voorzieningen en door het beter bereikbaar maken daarvan. Maar vooral ook door dorpsbewoners nieuwe manieren met digitale technieken daarvoor te laten bedenken. De vier dorpen zoeken daarbij ieder hun eigen weg. De ICT is daarbij volgend. Welke ICT-toepassingen gebruikt gaan worden hangt helemaal af van de behoeften van de dorpsbewoners en hun mogelijkheden.
Om de teams en andere dorpsbewoners te ondersteunen en faciliteren wordt op 1 juni de website www.telebrink.info in gebruik genomen. Daarop treffen de dorpsbewoners informatie aan over het project en kan men de voortgang in de dorpen volgen. Uiteraard kunnen zij daarop ook hun reacties kwijt.
Op woensdag avond 30 mei was de eerste bijeenkomst in het dorpshuis De Alke in Alteveer.
Zo’n 20 door Plaatselijk Belang genodigden bogen zich over waar, en hoe digitale innovatie de leefbaarheid in het tweelingdorp zou kunnen verbeteren.
Na een korte introductie van Martin v.d. Hof namens Plaatselijk Belang gaf hij het stokje over aan Jannes Kuik van Stichting Welzijn de Wolden, project medewerker.
Een kort filmpje ter introductie moest duidelijk maken dat er bij het hek van de school veel informatie werd uitgewisseld, en dit een verzamelplek voor het uitwisselen van dorpsnieuwtjes kan zijn.
Vanuit deze gedachte, een verzamelpunt waar bewoners elkaar ontmoeten en en gedachten, nieuwtjes en ervaringen met elkaar uit te wisselen zou de Telebrink een mogelijkheid bieden deze op internet plaats te laten hebben.
Het bleek moeilijk voorstelbaar te dagdromen over de mogelijkheden die dit project zou kunnen bieden en waar het een doel zou kunnen dienen.
Jannes Kuik:”Oma is inmiddels slecht ter been, komt bijna niet meer de deur uit en kan via nieuwe technieken op haar beeldscherm een kijkje op verschillende punten in het dorp nemen”.
In verschillende groepjes werd er die avond gebrainstormd over mogelijkheden waar de Telebrink de leefbaarheid in de dorpen zou kunnen ondersteunen en/of vergroten.
Zo waren er ideeën dat na het verdwijnen van de bibliotheek in de Alke er via internet boekbestellingen gedaan zouden kunnen worden en deze een keer per week op een vaste plaats afgehaald zouden kunnen worden.
Het zelfde principe zou ook ingezet kunnen worden voor het doen van boodschappen.
Dorpsactiviteiten en feesten zouden middels het beeldscherm rechtstreeks in de huiskamer mee te beleven zijn.
Vele mogelijke toepassingen werden geopperd waarbij de toegankelijkheid, het bedieningsgemak een belangrijk item bleek.
Kortom, een nuttige avond die zorgde voor een goede basis de volgende bijeenkomst verder te brainstormen.
Op de site van Alteveer en Kerkenveld wordt in een forum de inwoners de mogelijkheid geboden mee te praten over dit project.