Venster van de Vrijheid

Update Vrijheidsmonument

Het comité voor het Vrijheidsmonument heeft het voorjaar een paar keer vergaderd en is inmiddels tot een ontwerp gekomen. Hiervan is een offerte gevraagd bij een bedrijf die daar in is gespecialiseerd.

Enkele uitgangspunten bij het ontwerp waren:

· het monument moet in de omgeving passen en is van en voor de bevolking van Alteveer en Kerkenveld
· ook van belang is dat het sterk en “vandalismebestendig” moet zijn.

Naast de kerk is een ruimte naast de mooie oude beuk, in de hoek van de parkeerplaats, aan de doorgaande weg, met aan de ene zijde de bebouwde kom en aan de andere zijde een vrij uitzicht op ons mooie Drentse landschap met haar typische boerderijen tussen de weilanden en akkers.

De spreuk:“wie zijn ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst”is mede een inspiratiebron voor het ontwerp. Hier aan gekoppeld het beeld van een raam/venster, waardoor naar buiten en naar binnen gekeken kan worden: naar het verleden, het heden en de toekomst.

Het ontwerp in vogelvlucht omschreven:

Een venster van staal in twee delen, waarbij, in een bepaald perspectief, één geheel zichtbaar is.

De twee delen staan voor de gebrokenheid en verdeeldheid. Wanneer men op een bepaalde afstand actief kijkt (heden) naar de beide delen, kan er door een heel venster in vrijheid gekeken worden naar het verleden en de toekomst. Maar wie niet actief kijkt kan in de verdeeldheid blijven hangen. Vanuit de bebouwing van het dorp kijken we naar een vrij landschap.

Het wordt een monument waarbij men mogelijk geïnspireerd wordt en waar ruimte is voor ieders beleving en herinneringen. Voor jong tot oud.

Het comité heeft inmiddels subsidie aangevraagd bij diverse instanties. We hopen hier nog voor de vakantieperiode uitslag van te ontvangen. Dan kunnen de volgende stappen worden gemaakt.

Comité Vrijheidsmonument


Zoeken (offcanvas)