Feest in Alteveer en Kerkenveld zonder optocht
Bron: Hoogeveensche Courant
Feest in Alteveer en Kerkenveld zonder optocht vanwege regels, andere dorpen houden de moed erin.
Hoe verantwoord is het nog om anno 2023 een optocht van versierde wagens te organiseren? Wat de feestcommissie van het Zomerfeest in Alteveer-Kerkenveld betreft worden de risico’s te groot, reden genoeg om de optocht van het feestprogramma te schrappen. Elders in de gemeente De Wolden zien besturen nog niet zoveel problemen.
De optocht van versierde wagens is bij de meeste dorpsfeesten het hoogtepunt van het programma, zo was dat ook in het tweelingdorp. Het bestuur besloot echter vrij last-minute om geen optocht te organiseren. Volgens voorzitter Arjan Wolf heeft dat alles te maken met alle strengere regels waaraan tegenwoordig moet worden voldaan. De feestcommissie denkt daar niet meer aan te kunnen voldoen.
Carnavalsoptocht
Op anderhalf A-viertje staan de regels voor wat betreft praalwagens en platte karren. Personen die op een wagen staan of zitten, dienen zich achter een omheining van minimaal 1.20 meter te bevinden. Die omheining moet dan weer nagelvast aan de wagen zijn gemonteerd. Het gebruik van alcoholhoudende dranken is tijdens de optocht op de praalwagen niet toegestaan. Verder gelden tal van veiligheidsregels die ook normaal in het verkeer van toepassing zijn.
Puntenaftrek
De vrijwilligers van VVVo Ruinen controleren op de maandag voor de optocht alle deelnemende wagens. „Veiligheid staat bij ons voorop, maar deelname is wel voor eigen risico. Dat communiceren we ook aan de deelnemers en dat weten ze dus”, laat voorzitter Sander Dekker vanuit Ruinen weten. Dat bij de meeste optochten gewoon bier wordt gedronken door deelnemers, leidt in Ruinen niet tot uitsluiting, maar wel tot puntenaftrek. „Dus als een groep voor de winst gaat, moeten ze geen bier drinken op de versierde wagen”, benadrukt Dekker. In Ruinerwold geldt de regel dat een wagen uit de optocht wordt gehaald wanneer personen er alcohol op nuttigen.
In Ruinerwold hebben ze in de aanvraag van de evenementenvergunning specifiek toestemming voor de optocht gevraagd. Voorzitter Erwin Flik geeft aan dat iedere wagen bijvoorbeeld een brandblusser aan boord moet hebben. „Vorig jaar is een hele discussie opgelaaid met de gemeente, ook over versierde wagens. Bij ons is de bestuurder van de tractor zelf verantwoordelijk en moet deze ook verzekerd zijn. Daarnaast moet iedere wagen gewoon deugdelijk zijn.” Flik geeft aan dat het voor schoolwagens niet te doen is om een hekwerk van 1.20 meter te bevestigen. „Daar komen die kinderen niet bovenuit, daarom hebben wij de regel dat het hek tot hun middel moet komen.” Volgens Flik worden wagens die niet veilig zijn, geweigerd.
Een ander inzicht
Arjan Wolf laat weten dat ze in Alteveer-Kerkenveld voor zekerheid gaan. „We moesten op korte termijn een besluit nemen, wellicht komen we in de toekomst tot een ander inzicht. Bij de carnavalsoptocht in Oldenzaal bijvoorbeeld liepen de figuranten als loopgroep mee met de wagen.” Het spijt Wolf wel dat dit besluit genomen moest worden. „Het bouwen van een versierde wagen geeft ook saamhorigheid in een straat of vriendengroep. Je kunt je dan helemaal uitleven op zo’n wagen.” In het tweelingdorp is nu op de donderdagavond ‘verkleed touwtrekken’ op het programma gezet. „Voor volgend jaar gaan we zeker weer plannen smeden om dat groepsaspect aan te spreken.”