Een tweeling viert zijn verjaardag gezamenlijk
Driehonderdvijftig jaar geleden nam jonkheer Roelof van Echten het initiatief om een stuk veengrond in de buurt van Zuidwolde te ontginnen. Voor de bewoners van Zuidwolde was de afstand tot dit veengebied te groot om te voet af te leggen, vandaar dat zij het ontstane dorp ‘Al te ve(e)r’ noemden.
Het jubileum van Alteveer wordt samen met tweelingdorp Kerkenveld geïntegreerd gevierd in de feestweek, die van 28 augustus tot en met 3 september zal plaatsvinden.
Door Rebecca Zomer
Ad Hazen (51) en Rieks Jonkman (44) zitten samen in de werkgroep, die speciaal is opgericht voor het jubileum van Alteveer. Deze werkgroep bestaat in totaal uit vijf bestuursleden van het Plaatselijk Belang en de Feestcommissie. Samen met Hetty Wunnink, Jan Zomer en Johan Jonkman willen Hazen en Jonkman het 350-jarig bestaan van Alteveer niet ongemerkt voorbij laten gaan. ,,Omdat Alteveer/Kerkenveld een tweelingdorp is, hebben we besloten om het feest gezamenlijk te vieren. Kerkenveld bestaat eigenlijk nog maar 180 jaar, maar Alteveer heeft een sterke band met Kerkenveld. Eigenlijk doen en vieren we alles gezamenlijk, dus dit wordt ook gezellig samen gevierd. Het is veel leuker om samen in de belangstelling te staan”, aldus Hazen. De werkgroep heeft besloten het jubileum in te kaderen in de feestweek, omdat dan veel (oud)inwoners aanwezig zijn. ,,Zo bereiken we de meeste personen.”
Hollands Glorie
Hollands Glorie. Dat is het thema van de feestweek, en dus ook van het jubileum. Een breed begrip.
Jonkman: ,,De feestweek staat de laatste jaren altijd in het kader van een bepaald thema.
De activiteiten zijn op dit thema gebaseerd en dorpsinwoners kunnen zich verkleden of hun tuin versieren met alles wat met het thema te maken heeft. Met Hollands glorie kun je alle kanten op.
Je kunt denken aan de scheepvaart, aan oranje, aan kaas, tulpen, noem maar op. Maar het feit dat de plaats waar nu Alteveer ligt, 350 jaar geleden nog bestond uit moeras, turf en veen en dat dit is uitgegroeid tot zo’n prachtig dorp, is natuurlijk ook een teken van Hollands glorie.” Het thema is bedacht door één van de dorpsinwoners. Tijdens de feestweek van vorig jaar stond er een ideeënbus in de feesttent, waarin bewoners hun ideeën voor het volgende jaar konden voorstellen. Ook voorgaande jaren werd er een thema aan de feestweek toegekend. Zo passeerden ‘glitter en glamour’, ‘country en western’, ‘spoken en griezelen’, ‘zwervers’, ‘piraten’, ‘oosterse culturen’ en ‘middeleeuwen’ reeds de revue.
Dorpenreünie
Tijdens de feestweek zullen de woensdagavond en de donderdag in het teken staan van 350 jaar Alteveer.
Hazen: ,,Dat betekent echter niet dat Kerkenveld niet mee mag doen. We vieren het samen, alle dorpsbewoners mogen meedoen, samen zijn we één groot dorp.” De woensdagavond is er een grote dorpenreünie georganiseerd. Op deze reünie zijn alle (ook oud-) inwoners van beide dorpen welkom om herinneringen op te halen. Jonkman: ,,Er zijn vaak veel oud-inwoners tijdens de feestweek aanwezig, dus de reünie moet erg gezellig worden. We hebben een dorpsfilm uit 1965 met sfeerbeelden van Alteveer/Kerkenveld kunnen bemachtigen. Deze zal op de donderdagmorgen vertoond worden.
Op die film is bijvoorbeeld te zien hoe moeders met jonge kinderen uit Alteveer lopend naar het consultatiebureau in Kerkenveld trekken. Erg leuk, want de baby’s die op die film te zien zijn, zijn uitgegroeid tot volwassenen, velen met nu een eigen gezin. De reünie is bedoeld voor (oud)inwoners vanaf ongeveer 20 jaar. De Tornado’s verzorgen de muziek, zodat er een dansje gewaagd kan worden.”
Ook de donderdag staat met onder andere dauwtrappen, een dorpsontbijt, een fietstocht en een speurtocht geheel in het teken van Hollands glorie en 350 jaar Alteveer. Het geïntegreerde jubileumfeest wordt afgesloten met een grote ballonnenwedstrijd; er zullen 350 ballonnen worden opgelaten.
Hazen en Jonkman zijn per toeval in de werkgroep die zich bezighoudt met 350 jaar Alteveer terechtgekomen.
Hazen, bestuurslid van Plaatselijk Belang, een vereniging die opkomt voor de belangen van het tweelingdorp, is in het dagelijks leven werkzaam als onderwijzer en juridisch medewerker. ,,De werkgroep is samengesteld uit een aantal bestuursleden van de Feestcommissie en een aantal bestuursleden van het plaatselijk belang.
Ik had nog wel wat tijd over en besturen is mijn hobby, dus heb ik me aangemeld voor deze werkgroep. Ik ben niet in Alteveer geboren, ik kom uit de Noordoostpolder, maar ik ben hier naartoe verhuisd omdat mijn partner hier woont. Eigenlijk ben ik dus import”, aldus Hazen. Jonkman is in het dagelijks leven werkzaam als belastingadviseur en daarnaast houdt hij zich bezig met het ontwerpen van internetpagina’s. ,,Ik heb de sites www.alteveer.info en www.kerkenveld.info mede ontworpen. Op die sites is alles over Alteveer en Kerkenveld te vinden en ook over de feestweek en het jubileum. Ik ben geboren in Kerkenveld en ik heb
tien jaar in Hoogeveen gewoond. Maar het dorpsleven bleef lonken en in 1991 ben ik hier weer komen wonen. Ik ben in de werkgroep terecht gekomen via de Feestcommissie waarin in actief ben”, aldus Jonkman.
Hazen en Jonkman zijn het volledig met elkaar eens wat betreft de voordelen van het wonen in Alteveer/Kerkenveld: rust, ruimte en gezelligheid. ,,Natuurlijk is het prachtig en ruim wonen in deze dorpen. Het fijne is dat men elkaar kent. Niet dat alle dorpsbewoners zich met elkaar bemoeien hoor, maar als wij elkaar nodig hebben, kan dat altijd. Samen zijn we verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de dorpen. Samen houden we een gemeenschap in stand, iedereen draagt zijn steentje bij. Een heerlijk gevoel.”
Veengebied
Alteveer is ontstaan in het voormalige heide- en moerasgebied dat zich aan weerszijden van de Drents-Overijsselse grens uitstrekte van Zuidwolde tot Coevorden. De grond bestond grotendeels uit een restant keileem uit de ijstijd. Zesduizend jaar geleden begon zich een veenpakket te ontwikkelen doordat het keileem de waterafvoer stagneerde. Het initiatief voor de ontginning in deze regio lag bij jonkheer Roelof van Echten.
Pas in het begin van de negentiende eeuw was Alteveer groot genoeg om een eigen school te kunnen stichten.
In het dorp verscheen in 1915 de Gereformeerde Kerk, met haar door kunstschilder Joop van den Broek vervaardigde ramen.
Samen sterk
De voorbereidingen van het jubileum zijn al sinds oktober 2005 in volle gang. In november is er een enquête gehouden onder de bewoners van Alteveer, zodat de bewoners inspraak hadden in de manier waarop het 350 jarig bestaan gevierd moest worden. ,,We kregen vrijwel alleen uiterst positieve reacties.
De inwoners waren vooral te spreken over het voorstel dat we het jubileum tijdens de feestweek en samen met Kerkenveld moesten vieren. Zo hoort dat, als je een tweelingdorp bent.
Een grote groep vrijwilligers maakt het jubileum en het feest mogelijk.
We zijn hen erg dankbaar”, aldus Jonkman. Hazen: ,,Alteveer/Kerkenveld is een tweelingdorp geworden omdat we samen groter en dus sterker zijn. Samen hebben we ongeveer 1800 inwoners, en met meer inwoners hebben we meer kracht om iets te ondernemen of neer te zetten.
Omdat we een tweelingdorp zijn, hebben we ook een gezamenlijk dorpshuis.
Omdat de grens tussen Alteveer en Kerkenveld dwars door de kruising van Alteveer liep, is deze een paar jaar geleden verlegd. De meeste inwoners, de Feestcommissie en Plaatselijk Belang houden geen rekening met die grens. We werken samen, want samen staan we sterker.”